Ergen çocuğu olan ebeveynlerin sıklıkla kullandığı bazı cümleler şuanlardır:
-Çocuğum ergenlikte ve bu dönemi çok ağır geçiriyoruz.
-Sürekli öfke patlamaları yaşıyor, kurallarımıza uymuyor, saygısızlık yapıyor.
-Odasına kapanıp oradan çıkmıyor, bizimle hiçbir şeyini paylaşmıyor.
-Arkadaşları onun için daha önemli, bizimle vakit geçirmek istemiyor, bizden nefret ettiğini söylüyor.
Peki tüm bunlara ergenlik mi sebep oluyor? Bunları tüm ergenler ve aileleri mi yaşıyor?
Ergenlik çağındaki bazı çocuklar bu dönemi zorlanmadan atlatabilirken, bazı çocuklar ve aileleri bu dönemde oldukça zorlanmaktadırlar. Ergenlik dönemini zorlu geçiren çocukların aileleri çocuklarının ergenlikleri ile birlikte ne yapacaklarını, nasıl davranacaklarını bilemeyip çaresiz hissetmektedirler.
Ergenlik döneminde kişiler fiziksel, psikolojik ve sosyal anlamda değişimler yaşamaktadırlar ve bu değişimler onları zorlamaktadır. Ergenler kendilerini tanımak, hayatta kendileri için önemli olan şeyleri keşfetmek, gelecekleri için hedef belirlemek isterler. Hayatlarında pek çok yön vardır ve hangi yönün kendileri için uygun olduğuna karar vermeye çalışırlar. Kendileri ile ilgili bu tür kararlar vermeye çalışırlarken ailesini ve arkadaş çevresini de düşünür. Kendisi kadar çevresinin de hayatında önemli olduğunun farkındadırlar. Fakat kendi istekleri ve kendi inançları ile çevresininkilerin istekleri ve inançları birbirinden farklı olabilir. Bu noktada ergen bocalamaya başlayabilir. Etrafının isteklerine göre yaşamaya çalışırken kendi isteklerini bastırmak durumunda kalabilir. Kendi isteklerine göre yaşamaya çalışırken ailesinin istekleri gerçekleşmeyeceği için onlarla çatışma yaşayabileceğini, ailesi tarafından kabul görmeyebileceğini düşünebilir.
Ergenin hayatı ile ilgili karar vermesinde ailesinin tutumu oldukça önemlidir. Aile kendi istekleri ve doğruları doğrultusunda diretirse ergen bunu anlamadan kabul edebilir ve yetişkinlik hayatında kendi başına karar vermekte güçlük çekebilir, kararlarına yardım edecek hatta kararlarını onun yerine verecek birilerine ihtiyaç duyabilir. Bunun tam tersi olarak ergen ailesinin isteklerini kabul etmeyebilir ve ailesine karşı öfke hissedebilir, öfkeye bağlı aile içerisinde çatışmalar yaşanabilir. Ergen kendisini ailesi ile bir yarış içerisinde hissedebilir. Ailesinin isteklerini yapmamak adına, aslında kendisi için de doğru olmayan şeyleri yaparak ailesine meydan okuduğunu düşünebilir, kendi isteklerini yaptığını ailesine göstererek kazananın kendisi olduğunu ispatlamaya çalışabilir.
Ergenlik Dönemi Nasıl Rahat Atlatılabilir?
Ergenlik dönemini rahat atlatabilmek için ebeveynlerin iletişime açık olması oldukça önemlidir. Anne ve baba ergeni yargılamadan uzak olmalı, ergeni anlamaya yönelik ve açık bir iletişimi tercih etmelidir. Aile içerisinde sadece durumlardan ve davranışlardan bahsetmek yerine, duyguların da ifade edilmesi oldukça önemlidir. Birkaç deneme ile bunların çok da işe yaramadığını düşünmek sağlıklı olmayabilir. Bu tutumlarda tutarlı olmak, ergenin güvenini kazanmak, açık iletişimi alışkanlık haline getirmek ergenin de bu şekilde davranmaya başlamasını sağlayacaktır. Aile üyeleri zamanla birbirini dinlemenin ve anlamanın önemini fark edecek ve çatışmalar azalmaya başlayacaktır.
Ergenlik döneminin sağlıklı bir şekilde atlatılması, yetişkinlik hayatının da sağlıklı bir şekilde yaşanmasında büyük bir paya sahiptir. Ergenlik dönemi ailenizi olumsuz etkiliyor, ergenlikten sonra da bunların devam edeceğinden kaygılanıyorsanız ve bununla nasıl başa çıkabileceğiniz noktasında tıkanıyorsanız, gelin bunu birlikte çözelim.
...