İZOLASYON DÖNEMİNDE AİLE İLİŞKİLERİ

İZOLASYON DÖNEMİNDE AİLE İLİŞKİLERİ
 
Sosyal izolasyon döneminde birçok insan ailesiyle daha çok zaman geçiriyor. Okul, iş ve sosyal yaşamın yerini çoğunlukla aile içi ilişkiler almaya başladı. Bu durumun sonucu olarak birliktelikten hem pozitif hem de negatif olarak etkilenebiliyoruz. 
*
Birliktelik sayesinde güvende olma duygumuz çoğunlukla artıyor. Sevgi, bağlılık ve aidiyet ihtiyaçlarımız daha çok karşılanıyor. Ortaya çıkan olumlu duygular sayesinde, yaşadığımız krizi daha dayanıklı bir şekilde karşılayabiliyoruz. 
*
Pozitif duyguların yanında aile ile daha sık bir arada olmanın negatif çıktıları da olabiliyor. Salgın nedeniyle, birçoğumuz gerginlik, panik, korku gibi olumsuz hisler yaşıyoruz ve bu duygular ev içinde birbirimizle ilişkimize yansıyabiliyor. 
*
Aynı zamanda birlikte olma süresinin uzamasıyla, birbirimizde hoş bulmadığımız özellikler daha çok göze batabiliyor. Hoşumuza gitmeyen durumlara ve rahatsız edici davranışlara daha sık maruz kalabiliyoruz. Birikenler bir süre sonra yıkıcı bir şekilde açığa çıkabiliyor. 
*
Birbirimize daha çok ihtiyacımızın olduğu bu dönemde iletişimin gergin, huzursuz, soğuk, saldırgan, eleştirel veya yargılayıcı olması bizi birbirimizden uzaklaştırabiliyor. Böyle bir zamanda yalnızlaşmak endişe, umutsuzluk, kırgınlık veya suçluluk gibi duyguları yoğunlaştırabiliyor. 
*
Aynı ev içinde bireylerin birbirine katlanması kimi zaman zorlaşsa da, rahatsız edici durumları yöneterek, hissedeceğimiz olumsuz duyguların önüne geçebiliriz. 
*
Peki bizi rahatsız eden durumları nasıl yönetebiliriz?
*
Hoşlanmadığımız durumlar karşısında agresif ya da pasif agresif tepkiler veriyor olabiliriz. Bunun yerine, o durumdan nasıl etkilendiğimizi daha açık, yapıcı ve çözüm odaklı bir dille ortaya koyabiliriz. 
*
Örneğin “Bana ….. dediğinde kendimi ….. hissediyorum. Böyle hissetmek beni ….. şekilde etkiliyor. Seninle aramın bozulmasını istemiyorum. Senden uzaklaşmak istemiyorum. Senin desteğine, ilgine, sevgine ihtiyacım var. Bana saygı duymana, bana değer verdiğini hissetmeye ihtiyacım var.” gibi cümleler daha derin düzeyde kendimizi ifade etmemizi sağlayabilir. 
*
Birlikte yaşadığımız insanların davranışlarından nasıl etkilendiğimizi ve neye ihtiyaç duyduğumuzu tüm gerçekliğiyle ve açıklığıyla ortaya koyarak aramızdaki gerilimi azaltabiliriz. Fiziksel mesafeyi artırdığımız bu dönemde duygusal yakınlığa daha çok ihtiyacımız var. Birbirimize özenelim. Birbirimize destek olalım. Birbirimize güç verdiğimizi unutmayalım.
*
Hep birlikte, sevgiyle…
*
Psk. Dan. & Aile Dan. Nagehan BALCI
Paylaşın:

Etiketler:

Sayfa Yorumları (0)
  • ...

Yorum Ekleyin