Beklenen gün geldi çattı. Sizler de bu stresli maratonu çocuklarınızla birlikte yaşadınız. Sınavdan sonraki yaklaşımınız ve tutumunuz onun gerçek anlamda rahatlamasını sağlayabilir.
Peki nasıl olmalı bu yaklaşım?
Öncelikle uzun bir süredir beklediği ve emek verdiği, defalarca geri sayım yaptığı sınav nihayet bitti. Bu rahatlama hissini onunla birlikte yaşayın.
Bu rahatlama her zaman olumlu şekilde yaşanmayabilir. Hazırlıklı olun. Belki çok ağlayacak belki de çok kızgın olacak. Sadece aylardır biriktirdiği iç sıkıntısını atması ve boşaltması konusunda ona eşlik edin.
Sınav sonucunun nasıl olacağı, hangi üniversiteye gideceği ve gelecek planları ile ilgili konuşmaları bir süre için yapmayın. Çocuğunuz bu gibi kaygılarla size geldiğinde onun da bir süre bunları askıya alması için yönlendirebilirsiniz. İlk aşamada içinde birikenleri boşaltması için teşvik etmeniz çok daha sağlıklı olacaktır. Ona nasıl hissettiğini sorun. Şuan içinde neler olup bittiğini konuşun. Olumsuz ifadelerle karşılaştığınızda kaygılanmayın çünkü bu çok doğal. Ne kadar zor bir süreç yaşadığına tanık olduğunuzu anlatın. Duygularını paylaşıp boşalttıktan sonra sınav sürecinin üstesinden nasıl geldiğini, stresle baş etmek için nasıl çabaladığını göstererek ona gücünü hatırlatın.
Onların mutluluğu ve rahat bir yaşam sürmeleri için sizler de endişeleniyorsunuz. Geleceğe dair ufak dozlarda kaygılanmak motivasyonun yakıtı gibidir. Ancak çocuğunuzu rahatlatmak için öncelikle sizin rahatlamanız gerekiyor. Önemli olan şu anda nasıl hissettiğinizdir. Birlikte rahatlamayı ve çocuğunuzla andan keyif alarak yaşamayı seçebilirsiniz.
...